Taratele de grau, ingredientul principal in prepararea borsului!
Borsul este un produs natural ce are la baza procesul de fermentatie al taratei. Ingredientul de baza in prepararea borsului sunt taratele de grau, care contin minerale( magneziu, fier, mangan, fosfor), complexul de vitamine B si aminoacizi esentiali.
Din taratele de grau borsul absoarbe proteine, fibre, magneziu si potasiu care favorizeaza eliminarea toxinelor din organism si stimuleaza digestia, fiind o solutie excelenta si naturala pentru persoanele care vor sa piarda cateva kilograme.
Datorita mineralelor si vitaminelor continute de taratele de grau, borsul contribuie la functionarea normala a glandei tiroide, reduce oboseala, ajuta la functionarea normala a sistemului nervos si muscular si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ.
Cum se prepara borsul:
Un ingredient important sunt hustele( drojdia de bors), pe care il poti prepara astfel: cu doua zile inainte de a face borsul se amesteca intr-un recipient 300 de gr de tarate de grau si 300 de gr de malai, peste care se toarna putina apa rece, atat cat compozitia sa fie umeda. Amestecati bine cu o lingura de lemn, acoperiti recipientul si lasati-l la caldura timp de doua zile.
Intr-o oala de 10 litri se amesteca 600 de gr de tarate si 600 de gr de malai cu putina apa rece, astfel incat sa fie umede, dupa care se adauga hustele. Peste compozitie se toarna apa clocotita pana se umple. Se amesteca foarte bine, se pune un capac si se recomanda ca oala sa fie acoperita cu o patura si tinuta la caldura, de preferat langa un calorifer. Se lasa asa 24 de ore, timp in care mai amestecati compozitia o data. Apoi se scurge amestecul si se pune in sticle, hustele fiind pastrate pentru urmatoarea data in care doriti sa preparati bors.
Borsul este foarte cunoscut pentru eficienta sa impotriva mahmurelii, aceea de a combate simptomele acesteia, cum ar fi ameteala, dureri de cap, senzatia de voma, eliminand mai rapid alcoolul din sange. De asemenea mai este recomandat pentru diferite afectiuni precum bronsita, sinuzita, oboseala cronica si anemie.