Cum se fabrica fulgii de porumb!
Porumbul este o cereala originara din America Centrala si este cultivata in multe regiuni ale lumii ca planta alimentara, industriala si furajera, reprezentand alaturi de grau 80% din productia de cereale.
In anul 1894, acesta a fost prelucrat, devenind un ingredient foarte benefic pentru sanatate. Dornic sa le ofere oamenilor ce erau internati la sanatoriul Battle Creek o alimentatie cat mai sanatoasa, administratorul institutiei John Harvey Kellogg a descoperit intamplator fulgii de grau. Acesta a prelucrat diferite cereale, printre care și porumb, astfel ca a obtinut fulgii de porumb, ce au cunoscut un succes fulminant la nivel mondial.
Prima etapa in fabricarea fulgilor consta in curatarea boabelor de porumb, prin separarea de impuritati metalice si organice. Acesta este macinat, obtinandu-se malaiul, materia prima din fulgii de porumb. Malaiul se introduce in extruder impreuna cu un sirop format din apa si sare iodata. Prin extrudare, la temperaturi de 90-95°C, se obtin bobite rotunde ce sunt trecute prin valt si apoi aplatizate. Se usuca, dupa care urmeaza faza de coacere la temperaturi de 220°C. Ultima etapa presupune racirea si ambalarea fulgilor de porumb.
Un bol de fulgi de porumb cu lapte, dimineata, va asigura cantitatea de energie pentru intreaga zi. Acestia mai pot fi consumati ca gustare intre mese, simpli sau cu iaurt, fructe proaspete sau sucuri naturale de fructe.