Procedeul tehnologic de obtinere al fulgilor de ovaz!

shutterstock_275150309

 

 

 

 

 

Denumirea de ovaz isi are originile in cuvantul sanscrit “Avana” care inseamna “bucurie”. Ovazul este o planta cultivata in mod special pentru grauntele ei, care isi gasesc utilizari in alimentatie si foarte raspandita si populara datorita sursei bogate de carbohidrati cu absorbție lenta.

Fulgii de ovaz sunt o sursa foarte buna de vitamine si minerale care confera organismului energie si pofta de viata.

Boabele de ovaz sunt recoltate la maturitate si sunt supuse unor diferite procese pentru a se transforma in fulgi.

Primul pas este curatarea de impuritati(nisip, alte cereale, pleava sau ierburi), dupa care boabele sunt separate in functie de dimensiuni. Urmatoarea etapa consta in indepartarea cojilor pentru a obtine crupele de ovaz. Acestea sunt puse intr-un utilaj, setat la o viteza optima pentru a nu zdrobi crupele de ovaz, care le arunca pe o suprafata tare si in urma impactului coliziunii coaja se desprinde de bob.

Crupele de ovaz sunt supuse unui tratament cu aburi, iar radiatoarele de caldura din cuptor absorb umezeala din boabe. Acest proces este foarte important deoarece ovazul contine enzime lipolitice care descompun grasimile din cereale pentru a elibera acizi grasi, care fac boabele de ovaz rancede.

Urmeaza selectarea crupelor de ovaz in functie de dimensiune, in urma caror se obtin fulgi de ovaz si fulgi de ovaz fin. Crupele sunt trecute prin aburi( pentru a se inmuia) si sunt trecute prin laminor( doua rulouri ondulate care se invart la aceeasi viteza in directii diferite). Inainte de a fi ambalati fulgii de ovaz sunt uscati si raciti intr-un cuptor.